Kış Mevsiminde Bütçe Tasarrufu Yapma Yöntemleri

Kış ayları geldiğinde doğalgaz kullanımı başta olmak üzere enerji tüketimi iyiden iyiye artar. Enerjinin son derece önemli bir gider kalemi haline geldiği düşünüldüğünde ise bütçe tasarrufu yapmanın yollarını aramak gerekir. Bu yazımızda hem kendi bütçenizi hem de dünyamızı korumanıza yardımcı olacak yollardan bahsedeceğiz.

Artan soğuklar, kar, yağmur… Hoş geldin kış! Kış mevsimi nedeniyle yaşam alanlarında ısınma gideri başta olmak üzere enerji kalemleri artış gösterir. Peki, kış aylarında bütçe tasarrufu yapmak için neler yapılabilir?

1-) Gün Işığından Faydalanın

Bütçe tasarrufu yöntemleri - gün ışığından faydalanın
Güneş ışığı ücretsiz ve en iyi enerji kaynaklarının başında gelir.

Kışın her ne kadar etkisi az gibi görünse de enerji tasarrufu yapmak için güneşten faydalanmak gerekir. Gün içerisinde aydınlatmaya ihtiyacınız olmayan alanlardaki ampulleri söndürün ve güneş ışığı alan yerlerdeki perdeleri sonuna kadar açın. Güneş ışığı almayan karanlık yerleri ise kapalı tutmanız faydalı olacaktır.

Bütçe tasarrufu yöntemleri - güneş enerjili lamba
Technojet solar güneş enerjili lamba ile bahçelerinizde aydınlatmayı tamamen ücretsiz hale getirebilirsiniz.

Bu önlemler dışında teknolojiden de faydalanabilirsiniz. Tüketimi azaltmak için balkon gibi alanlarda güneş enerjili lambalar kullanabilirsiniz. Güneşten aldığı enerji ile kendini şarj eden lambalar, akşamları enerji ihtiyacınızı ücretsiz karşılamanızı sağlar. Ek olarak yaşam alanınız müsaitse çatınıza güneş paneli kurabilirsiniz. Güneş panelleri ile yaşam alanının elektrik ihtiyacının bir kısmını rahatça karşılarsınız. Ek olarak sıcak su için yine güneş enerjili bir depo kurdurmanız, doğalgaz vb. sıcak su ısıtma gideriniz oldukça azaltacaktır.

Gün ışığından faydalanmanızı sağlayacak ürünleri güneş enerjisi sayfası üzerinden inceleyebilirsiniz.

2-) Radyatör Kullanımına Dikkat Edin

Bütçe tasarrufu yöntemleri - radyatör kullanımı
Yaşam alanlarında kullanılan radyatörlerin önü daima açık olmalıdır.
  • Öncelikle radyatörleri mobilyaların arkasında bırakmayın. Önlerini açın ve üzerine inen perde varsa bunu da kaldırın. Bu tarz kullanımlar ısı kaybına ve fazla enerji tüketimine neden olmaktadır.
  • Seçtiğiniz radyatörleri termostat özelliği olan akıllı radyatör vanası ile donatmanız, alanın ısısını kontrol etmenizde oldukça faydalıdır. Bu tarz yeni nesil vanalar üzerinden ısı ayarını kontrol ederek gereksiz enerji tüketiminin önüne geçebilirsiniz.
  • Hiç kullanmadığınız bir odanız varsa buradaki radyatörü kapatabilirsiniz. Fakat bunu yaparken odanın diğer alanlarla temasını en aza indirmeniz gerekir. Odanın kapısının altını bir paspas veya bez ile kapatarak oradaki soğuk hava akımının diğer alanlara geçmesine engel olabilirsiniz.
  • Radyatörlerinizin ve kombinizin düzenli olarak bakımını yaptırmalısınız. Düzenli bakım sayesinde enerjiden %15 oranında tasarruf edebileceğiniz belirtilmektedir.
  • Yaşam alanınızdaki varsa sıcak su deponuzu ve borularını yalıtım malzemesiyle kaplatmanız da enerji kaybının önüne geçmenize yardımcı olacaktır.

3-) Yalıtım Yaptırın

Bütçe tasarrufu yöntemleri - yalıtım
Isı yalıtımı, kışın bütçe tasarrufu yapmak için önemli bir yardımcıdır.

Yaşam alanlarının yalıtımı oldukça önemli bir konudur. Bu nedenle eğer iç ve dış yalıtımınız yoksa ısınma için harcadığınız enerjinin büyük bir bölümünü kaybediyorsunuz demektir. İç ve dış yalıtımı doğru yalıtım malzemeleri ile yaptırmanız gerekir. İhtiyacınız olan tüm malzemeleri ısı yalıtım sayfası üzerinden inceleyerek temin edebilirsiniz.

Bunun dışında pencereler ve kapıların korunaksız olması ısının %25’inin kaybına neden olmaktadır. Camlardan kaynaklanan ısı kaybının önüne geçmek adına çift cam veya ısı cam kullanmaya başlamalısınız. Isınma dışında çift cam dışardaki gürültüye karşı da ekstra bir koruma sağlayacaktır.

4-) Elektrik Giderlerini Azaltın

ampuller
Bütçe tasarrufu yapmak için elektrik tüketimini azaltmak oldukça önemlidir.

Enerji tüketiminin büyük bir bölümünü oluşturan elektrik tüketimi azaltmak için bilinen ama az uygulanan yöntemlerden tekrar bahsetmek faydalı olacaktır.

  • Öncelikle kullanmadığınız elektronik eşyaların fişini mutlaka çekmelisiniz. Fişi takılı olan elektronik aletler, çalışmasa bile elektrik tüketmeye devam eder.
  • Yeni nesil akıllı prizleri kullanmanız daha faydalıdır. Bu tarz prizler elektronik cihazlar çalışmadığında prize takılı olsalar bile elektrik tüketimine izin vermez. Böylece fiş takıp çıkarma unutkanlığınızın zararlarından kurtulabilirsiniz.
  • Yaşam alanlarında kullandığınız tüm ampullerin enerji tasarruflu olmasına özen gösterin. Özellikle LED ampul seçeneklerini kullanmanızı tavsiye ederiz. LED ampuller, akkor ampullere göre %80 oranında daha az enerji tüketmektedir.
  • Kış aylarında buzdolabınızın ayarlamasını es geçmeyin. Yazın kullandığınız şekilde kışın buzdolabı kullanmanız, boşuna enerji tüketmenize neden olur. Ayarlama hakkında bilgi almak için “Buzdolabı ayarı nasıl yapılır?” yazımıza göz atabilirsiniz.
  • Kullandığınız eski beyaz eşya ve elektronik eşyalarınızı değiştirme zamanı geldiğinde enerji tasarruflu ve daha az enerji tüketen modelleri tercih edin. Ayrıca ihtiyaçlarınızı göz önünde bulundurarak gereksiz özellikler ve büyüklükteki ürünleri tercih etmekten kaçının.